Praktisk tillämpning av PFA utifrån KASAM – konkreta exempel, formulär och reflektionsfrågor.
Hur kan du som stödjare skapa ett individuellt anpassat stöd som stärker personens känsla av sammanhang – och därmed göra verklig skillnad i vardagen?
Att arbeta med personer med kognitiva svårigheter innebär mer än att bara finnas till hands. Det handlar också om att förstå hur vardagens krav upplevs av personen och om att forma ett stöd som gör tillvaron mer begriplig, hanterbar och meningsfull. Det är här KASAM (känsla av sammanhang) blir ett viktigt verktyg.
Denna bok är en praktisk fördjupning och ett komplement till boken Pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt (PFA) – i omsorg för personer med kognitiva svårigheter. Du får följa en tydlig arbetsprocess för att observera, bedöma och anpassa ditt stöd i vardagen med målet att öka självständighet och stärka känslan av sammanhang hos personen du stödjer. Boken innehåller konkreta exempel, formulär och reflektionsfrågor som du kan använda direkt i din yrkesvardag.
Carl-Mikael Feldt och Anders Lindström är utvecklare inom funktionshinderverksamheten på vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun. Tillsammans med Christine Gustafsson och Karin Liljegren har de utvecklat PFA och beskrivit det i boken Pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt – i omsorg för personer med kognitiva svårigheter som kom ut i sin fjärde upplaga 2024 (Gothia Kompetens).
Omslag av Hanna S. Larsson.